Uit onze revisiewerkplaats

Hoor wie klopt daar…?

 Bij een Volkswagen Golf (2019) met een revisiemotor wordt storingscode P0327 (pingelsensor signaal te zwak) opgeslagen. De pingelsensor is echter overgezet van de oude motor, dat maakt de kans klein dat deze sensorstuk is. Wat kan er dan wel aan de hand zijn?

Om een goede diagnose te kunnen stellen is het waardevol om te weten hoe een pingelsensorsignaal is opgebouwd.

Een pingelsensor is opgebouwd uit meerdere piëzo-kristallen(ook wel stack genoemd). Een piëzo-element heeft de eigenschap om onder druk een (kleine) spanning te genereren. Van deze eigenschap wordt gebruikgemaakt om pingelen in de verbrandingsmotor te detecteren. Deze pingelklop geeft dusdanig beweging aan de sensor zodat er een spanning vrijkomt die hoog genoeg is voor het motormanagement om te detecteren. Pingelen kan ernstige schade aan de motor toebrengen en dus belangrijk om in beeld te hebben.

De juiste spanning

Waar komt de storing nu vandaan, of anders gezegd: hoe kan het motormanagement de storing code genereren? De meeste klop ontstaat door een grote belasting van de motor (laagtoerental en vol gas). In deze situatie is in het motormanagement vastgelegd dat deze een ijkpunt gebruikt en op een bepaald moment dus een spanning wil zien. Denk aan een spanning in de orde van grootte van ergens tussen de 2 en 4volt. Wordt deze spanning bereikt, dan keurt het motormanagement het signaal goed en zal de regeling gewoon in werking treden. Wordt deze spanning niet behaald, dan wordt de storing gedetecteerd en zal uit veiligheid het vermogen teruggenomen worden.

Wat is er aan de hand met de golf?

Er kunnen verschillende oorzaken mogelijk van de te lage spanning zijn:

●       Sensor defect

●       Bedrading defect

●       Klop wordt niet goed gedetecteerd

We starten met het controleren van de bedrading vanaf de stekker van de sensor naar de motor ECU, maar deze blijkt in orde. De sensor zelf is elektrisch moeilijk te controleren en voor demontage moeten we het inlaatspruitstuk en de waterpomp demonteren. Daarom checken we de sensor eerst op rariteiten met een camera. Wat opvalt is dat de sensor met een onbekend boutje is gemonteerd. We besluiten het inlaatspruitstuk en de waterpomp te demonteren om bij de sensor te kunnen komen.

Bij het demonteren van de pingelsensor blijkt dat een aluminium boutje is gemonteerd en dat het vlak, waarop de sensor is gemonteerd, is meegespoten en van lak voorzien. De sensor zelf ziet er goed uit. We besluiten de sensor te vervangen, het pasvlak te ontdoen van de lak en de juiste bout te monteren. Daarbij is het juiste aanhaalmoment voor de pingelsensor erg belangrijk.

We bouwen alles weer netjes terug in de Golf en maken een proefrit. Het probleem is opgelost! De lak bleek de boosdoener. Doordat de lak tussen de sensor én de aluminium bout zat, kon de bout de sensor niet met de juiste kracht tegen het blok houden. Dat leverde te weinig spanning op en was de klop niet te detecteren zoals het zou moeten.

Zo zie je dat zelfs de kleinste aanpassingen van invloed kunnen zijn op het functioneren van het motormanagementsysteem. Moraal van het verhaal is dan ook: werk met aandacht voor detail aan de motor, dan klopt alles!